Animasyon günlük yaşamın rutinini gerçeküstü bir evrene girerek bozmak, dünyanın gerçekleri ile güvenli bir alandayken yüzleşmek, zihnimizde onları işlemek, sindirmek, dayanıklılığımızı desteklemek, eğlenmek, öğrenmek, hikayelerimiz paylaşmak yani yaşamak için var. Müthiş bir kişisel ve kültürel değer. Ancak bunların yanı sıra fikri mülkiyet, ekonomi dünyasının ve kreatif endüstrilerin vazgeçilmez bir parçası.
Bu kadar genç nüfusa ve hikâyeye sahip bir ülke olmamıza rağmen, kaybolmuş ya da yarım kalmış filmler, yeterli destek bulmadığı için istenilen düzeyde geliştirilmemiş projeler, büyük bir kalifiye insan gereksinimi ve bu nedenle cesareti kırılmış bir animasyon endüstrisi görüyorduk. Ancak son yıllarda hızla artan bir ivme ile eğitim, farkındalık, vizyon, emek ve güç birliği sayesinde animasyon endüstrimiz yeniden doğuyor. İşte tam bu nedenle, ANIM.IST İstanbul Animasyon Platformu Projesi, İstanbul'da animasyon ve ilgili üretim alanları özelinde yaratıcı endüstriler ekosisteminin gelişmesine kültürel ve ekonomik katkı sunmak üzere kurgulandı. İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yaratıcı Endüstriler (YES) Mali Destek Programı desteği ile İstanbul Valiliği, TRT Çocuk, Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği ortaklığı ve Bahçeşehir Üniversitesi proje yürütücülüğünde yaratıcı endüstriler alanında yetişmiş insan kaynağını nitelikli eğitim, üretim ve takım ruhu ile güçlendirerek aynı zamanda istihdam edebilirliğin ve uluslararası ölçekte rekabet edebilirliğin de gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. İstanbul Animasyon Platformu ANİM.İST, 18 ay sürecek animasyon senaristliği, animasyon yapımcılığı, animasyon yönetmenliği, karakter ve konsept tasarımcılığı, animatörlük ve görsel efekt tasarımcılığı üzerine ücretsiz animasyon sertifika programı ve kısa animasyon üretimini kapsıyor.
Dünyanın içinden geçtiği zorlu koşullar bize hatırlattı ki yalnız değiliz ve yalnız olmamalıyız. Zira özellikle bu koşullar altında “hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için”! Ufukta yeni bir altın çağ var, animasyonun altın çağı. Bu çağa elbirliği ile hazır olmalıyız.
Comments